فتوشاپ چیست؟
فتوشاپ چیست؟
فتوشاپ یک نرم افزار ویرایشگر حرفهای است و توسط Adobe Systems توسعه یافته است، که برای ساختن عکسها بکار میرود. علاوه بر این نرم افزار های After effect ، Premiere ، Illustrator ، Indesign جزو مهمترین تولیدات نرمافزاری هستند که توسط Adobe System تولید شدهاند.همه کسانی که با گرافیک کامپیوتری سرو کار دارند، به نوعی نیازمند این نرم افزار هستند. فتوشاپ نرمافزاری است برای همه کسانی که در کامپیوتر با گرافیک ثابت و حتی متحرک سروکار دارند . گرافیستها، ناشرین کتب و مجلات، چاپخانهها، شرکتهای تبلیعاتی، طراحان سایت، عکاسها ، نقاشان هنری، طراحان نرم افزارها، انیمیشن سازها و …. به فتوشاپ احتیاج دارند. فتوشاپ در عصر تکنولوژی امروز یک نرم افزار محسوب نمیگردد؛ بلکه یک صنعت به شمار میرود.
فتوشاپ چیست؟
نرم افزار Adobe Photoshop محبوبترین برنامه برای ایجاد و اصلاح تصاویر است. همچنین یکی از محصولات با ارزش شرکت Adobe میباشد. این نرم افزار اجازه میدهد تا کاربران تصویر خود را به راحتی دستکاری ، برش و تغییر اندازه دهند . این نرم افزاربیشتر در میان عکاسان و طراحان گرافیک حرفه ای محبوب است .
اگر چه فتوشاپ برای ویرایش عکس ها و پرینت طراحی شده است، اما فتوشاپ به طور فزایندهای برای تولید عکس مخصوص وب استفاده میشود. فتوشاپ همچنین ارتباط قوی با دیگر نرم افزار های Adobe برای ویرایش ، ساخت انیمیشن و CDهای آموزشی دارد. فایلها در فرمت اختصاصی فتوشاپ (PSD) میتواند به Image Ready ، Illustrator ، Premiere، After Effects و Encore DVD منتقل شود و بالعکس، از آنها به فتوشاپ منتقل شود. برای آشنایی بیشتر با ریشههای برنامه فتوشاپ و ساز و کار آن میتوانید اینفوگرافیک، فتوشاپ و تاریکخانه دیجیتال را نیز مشاهده نمایید.
فتوشاپ چیست؟
فتوشاپ میتواند با چندین نمونهی رنگی سر و کار داشته باشد:
- نمونه ی رنگی RGB
- نمونه ی رنگی LAB
- نمونه ی رنگی CMYK
- نمونه ی رنگی سیاه و سفید
- نمونه ی رنگی Bitmap
- نمونه ی رنگی Duotone
این نرم افزار دارای معایب جزئی نیز میباشد؛ مثلا”بعد از نصب، فضای بسیار زیادی از هارد دیسک را اشغال میکند ودر زمان اجرا هم کمی از سرعت سیستم میکاهد. این باعث میشود که فقط افرادی بتوانند از آن به خوبی استفاده کنند که به طور تخصصی به آن احتیاج داشته باشند. اما نگران نباشید همهی کاربران میتوانند از این نرم افزار استفاده کنند؛ به شرطی که از پروتابل آن استفاده کنند. فتوشاپ پروتابل یک نسخهی جدید از فتوشاپ میباشد که در آن فقط هستهی اصلی نرم افزار قرار دارد و قسمتهایی که حجم بالا دارند یا اینکه همهی کاربران از آن استفاده نمیکنند حذف شده است. یکی از ویژگیهای منحصربه فرد نسخهی پروتابل این است که کاربران بدون اینکه آن را نصب کنند میتوانند آن را ازداخل فلش یا مموری همراه خود داشته باشند.
فتوشاپ چیست؟
فتوشاپ برای چه کسانی مناسب است؟
اگر بخواهیم این لیست را کامل کنیم مسلما لیست بلند بالایی خواهد شد اما برای نمونه و آشنایی چند مورد را اشاره می کنیم:
- گرافیستها
- افرادی که در صنعت چاپ کار میکنند.
- طراحان وب
- عکاسان و اتلیه داران
- طراحان نرم افزارها
- افرادی که در زمینهی انیمیشن سه بعدی و دو بعدی کار میکنند.
- شاغلین در صنعت بازیسازی
- افرادی که در روزنامهها و مجلات کار میکنند.
- و بسیاری از افراد مختلف
تاریخچه ی فتوشاپ (Photoshop)
گلن نول (Glenn Knoll) یک استاد دانشگاه بود و به دلیل علاقهاش به عکاسی، یک تاریکخانه و یک رایانه شخصی که آن زمان تازه اختراع شده بود، در خانه فراهم کرده بود. توماس نول (Thomas Knoll) فردی علاقهمند به گرافیک بود. پدر وی فردی علاقهمند به عکاسی بود و در خانه خود یک تاریکخانه داشت. توماس همانند پدرش به عکاسی علاقه داشت و در دوران دبیرستان برای سرگرمی به عکاسی میپرداخت و سپس با دانشی که از پدرش در این زمینه بدست آورده به چاپ عکسهای سیاه و سفید و رنگی همچنین تنظیم کنتراست و متعادل کردن رنگ آنها میپرداخت.
در آن زمان اوایل ظهور رایانههای شخصی، توماس نول و برادرش جان نول علاقه زیادی به این اختراع داشتند. او در دوران دانشگاه خود یک مکینتاش پلاس گرفته بود تا به وسیله آن به ویرایش عکسهای پایاننامه اش بپردازد.[۲]
توماس در سال ۱۹۸۷، یک دانشجوی دکترا در دانشگاه میشیگان در ایالت میشیگان بود. اما به دلیل نبود امکانات مورد نیازش در اپل مکینتاش پلاس، خودش دست به کار میشود و چند برنامه مینویسد تا کارهای مورد نیازش را انجام دهد. موفق به نشان دادن تصاویر سیاه و سفید در صفحه نمایش ۱ بیتی سیاه و سفید شد. جان نول (John Knoll)، برادار توماس بیشتر علاقمند به برنامهنویسی بودهاست و با رایانه شخصی اش که سیستم عامل مکینتاش داشته به برنامهنویسی میپرداختهاست. جان نول با دیدن برنامه برادرش توجهش به آن جلب شده و به او پیشنهاد میدهد که روی برنامه کار کند و گسترش بدهد تا با برنامهاش تصاویر دیجیتالی تولید کند. توماس به مدت شش ماه درسهای خود را کنار گذاشت تا به همراه برادرش روی نرمافزار کار کند. همینطور جان ایدههای مختلف دیگری را نیز به برادرش میداد تا به قابلیتهای برنامه اضافه کند مانند ذخیرهسازی عکس با فرمتهای مختلف یا تغییر مقدار شفافیت عکسها.
فتوشاپ چیست؟
پس از چند ماه برنامهنویسی بر روی برنامه و اضافه کردن این ایدههای ساده باعث به وجود آمدن نرمافزاری قدرتمند به نام فتوشاپ شدند. جان نول که مسئول بخش جلوههای ویژه برای سبک صنعتی و سحر و جادو در فیلم جنگ ستارگان یک بود آن را به عنوان یک برنامه ویرایش تصویر کاملاً توسعه یافته معرفی کرد. از این رو آن را به “ImagePro” نامگذاری کردند؛ اما این نام قبلاً بر روی نرمافزاری دیگر انتخاب شده بود. سپس در سال ۱۹۸۸، برادران نول شروع به فروش عکس و نرمافزار تجاری با شرکت Barneyscan Corp کردند و بعد توماس نام نرمافزار را به «فتوشاپ» تغییردادند تا اولین نسخه از این نرمافزار را با نام فتوشاپ در کنار اسکنرهای این شرکت به فروش برسانند.[۳]
با کامل شدن و کاربردی بودن برنامه در سال ۱۹۸۸، جان به توماس پیشنهاد تجاری سازی اش را میدهد. توماس زیاد مطمئن نبود که بتوانند برنامه را بفروشند، اما جان برادرش را قانع میکند و به او این اطمینان را میدهد که میتوانند برنامه را بفروشند. او در آن زمان مشغول به بازریابی در شرکت سیلیکون ولی بوده است و همینطور مطالبی در مورد یک نرمافزار ویرایشگر دیگر خوانده بود که تمامی این دلایل باعث شدند بیشتر به فکر فروش برنامه خودشان باشد.
در این مدت، جان به سیلیکون ولی (Silicon Valley) رفت و پیش نمایشی از برنامه را به مهندسان شرکت اپل و راسل براون، مدیر هنری شرکت ادوبی نشان داد. جان در کالیفرنیا روی پلاگینها کار کرد و توماس در اَن آربر واقع در میشیگان ماند تا کدها را بنویسد.
هر دو پیش نمایش موفقیتآمیز بودند و شرکت ادوبی تصمیم گرفت مجوز توزیع آن را در سپتامبر ۱۹۸۸ خریداری کند. در سپتامبر سال ۱۹۸۸، یک قرارداد بین برادران نول و شرکت ادوبی امضا شد و با امضا کردن قراردادی بین هر دو طرف شرکت ادوبی حق پخش نرمافزار فتوشاپ را خرید و این آغاز ارائه فتوشاپ توسط شرکت ادوبی شد و تمام حقوق فتوشاپ به ادوبی فروخته شد.
در نسخههای پیشین، این نرمافزار همراه با نرمافزار دیگری به نام ادوبی ایمیجردی نصب میشد که روی آمادهسازی تصاویر برای وب تمرکز داشت. تنظیم دقیق فرمت، کیفیت، فشردهسازی تصاویر و انیمیشن در فرمت گیف از امکانات این برنامه بودند. بعد از خرید شرکت ماکرومدیا توسط ادوبی و اضافه شدن برنامه فایرورکس بستههای نرمافزاری ادوبی، اکثر امکانات این برنامه با فتوشاپ ادغام شدند.